Tumpin Musablogi

Olen kuulolla!

Arvosteluskaala

Huom. Perjantaiset postilaatikkopyrähdykseni eivät ole arvioita, vaan spottivalotekstejä. Niihin eivät siis päde tämän sivun kriteerit, koska postilaatikkopyrähdyksissä musiikki ei saa numeroarvosanaa. En juurikaan kirjoita enää arvioita, mutta niitä löytyy kuitenkin täältä blogistani edelleen, sillä blogin alkuaikoina kirjoitin niitä melko paljon. Siksi tämä arvosteluskaala on edelleen esillä.

Arvostelen musiikkia perinteisellä kouluarvosana-asteikolla, eli 4-10. Arvioni perustuvat puhtaasti musiikista itse saamaani nautintoon tai sen puutteeseen. Arvioni ovatkin siis vain omia mielipiteitäni, eikä niistä kannata hermostua. Käytän arviointiasteikkoa vain kokonaisille musiikkiprojekteille, eli esimerkiksi albumeille ja extended play- sekä mixtape-tyyppisille teoksille. Käytän myös usein termiä projekti viitatakseni monta kappaletta sisältäviin musiikkiteoksiin yleisellä tasolla. Projekti voi siis tarkoittaa esimerkiksi albumia, EP:tä, tai mixtapea.

En arvioi yksittäisiä singlejä asteikkoa käyttäen, kerron niistä vain oman mielipiteeni, ja senkin yleensä lyhyemmässä muodossa kuin kokonaista albumia arvioidessani. Projekti voi saada myös bonusta koheesiosta, eli siitä, että albumi tuntuu yhtenäiseltä projektilta, eikä vain soittolistalta täynnä erilaisia, toisistaan riippumattomia kappaleita. Ääriesimerkki koheesiivisesta albumista on Kendrick Lamarin To Pimp A Butterfly. Ääriesimerkki epäkoheesiivisesta albumista on Draken Views.

Listaan alle joitakin suuntaa antavia määritelmiä arvosanoille.

10: Projekti, josta nautin suuresti, ja jolta löydän vain hyvin pieniä, lähes merkityksettömiä epäkohtia, joista en henkilökohtaisesti pidä.

9: Projekti, josta nautin suuresti lukuunottamatta muutamaa kappaletta.

8: Projekti, jolla vahva enemmistö biiseistä on hyviä.

7: Projekti, jolla yli puolet kappaleista ovat hyviä. Kahdentoista kappaleen albumilla 7 hyvää biisiä ja 5 huonoa työntäisivät albumin vielä seiskaksi.

6: Projekti, jolla alle puolet kappaleista ovat hyviä.

5: Projekti, jolta löytyy vain muutama hyvä kappale.

4: Projekti, jolta löytyy enintään yksi hyvä kappale. Sanoisin, että älkää kuunnelko projekteja, joille annan nelosen, mutta se ei olisi kovinkaan hedelmällistä musiikillisen keskustelun syntymiselle. Silti, watch out.

Maailmassa ei ole yhtäkään musiikillista auktoriteettia, jonka sana olisi niin painava, että sen perusteella kannattaisi jättää jokin musiikillinen teos kuuntelematta. Kaikella musiikilla on faneja, oli se sitten Merzbowin koottua kohinaa tai Michael McDonaldin sulavaa jahtirokkia, ja se on helvetin kaunis asia.