Koulu alkaa viimeinkin myös yliopistoissa (tai ainakin omassani) ensi viikolla, ja siksi tämän kuun blogipostaus käsitteleekin opiskelumusiikkia. Opiskelumusiikki on musiikkia, joka sopii kuunneltavaksi vaikkapa tenttiin lukemisen tai esseen kirjoittamisen taustalle. Se voi auttaa keskittymään, jos opiskelee paikassa, jossa on pientä passiivista taustamelua, kuten kirjastossa, tai työhuoneessa, jossa on pakko pitää helteiden takia ikkunaa auki samaan aikaan kun naapuri ajaa nurmikkoaan. Allekirjoittanut kuunteli musiikkia myös kirjoittaessaan tätä blogipostausta.

Aivomme ovat aikojen saatossa kehittäneet kyvyn tunnistaa ja kuunnella puhetta meluisissakin paikoissa, mikä on yleensä erittäin hyödyllinen taito. Tilanteissa, jossa musiikin on kuitenkin tarkoitus olla vain jonkin muun tärkeämmän aktiviteetin taustalla, lyriikat kappaleissa tarjoavat usein aivoillemme ei-toivottuja ankkuroitumispaikkoja, jotka hankaloittavat luettavaan tekstiin keskittymistä. Tämä teksti keskittyykin siis lyriikattoman musiikin esittelyyn.

Pystyn itse keskittymään vähemmän keskittymistä vaativiin tehtäviin, kuten ei-akateemiseen kirjoittamiseen, kuunnellessani musiikkia missä on sanoja. Kun taas teen jotakin, mikä vaatii tavallista syvempää ajattelua ja keskittymistä, kuten akateemisen tekstin lukeminen ja sisäistäminen, tai sellaisen kirjoittaminen, taustamusiikiksi sopii vain lyriikaton musiikki.

Liquid Drum And Bass

Tämä elektronisen musiikin genre, josta olen aiemmin blogissani kirjoittanutkin, perustuu 160-180 iskun minuuttitahtia rullaaviin breakbiitteihin ja kauniisiin melodioihin. Genrestä löytyy sekä instrumentaalikappaleita, että lyriikoita sisältäviä kappaleita. Tämän genren kappaleiden sisällyttäminen omaan opiskelusoittolistaan edellyttääkin kevyttä musiikillista kuratointia, jonka avulla kuuntelija voi valita soittolistalleen joko sanoja sisältäviä kappaleita, tai instrumentaalikappaleita.

Mikä tekee genrestä hyvää opiskelumusiikkia?

Liquid, kuten kaikki muutkin drum and bass-käsitteen alle jäävät genret, perustuvat nopeuteen ja rytmikkyyteen. Genren nopeasti jytisevät rummut saavat olon energiseksi. Omassa tapauksessani ne jopa rytmittävät lukemistani; Koska musiikki liikkuu niin nopeaa tahtia, haluan lukea yhtä nopeasti. Opiskelu tuntuu jännittävämmältä. Hiljainen kirjasto ei tunnu harmaalta ja masentavalta, vaan se muuttuu opiskelun areenaksi, jossa yksinäinen tylsyyttä vastaan taisteleva gladiaattori kiitää läpi tenttikirjansa sivujen kuin pikajuoksija konsanaan kuulokkeissaan pauhaavan nopeatempoisen musiikin tahdissa.

Albumivinkki: Blu Mar Ten – Empire State (2016)

https://open.spotify.com/embed/album/6zmCcVqbeaBzZ1oRXKFIVV

Tämä albumi toimi merkittävänä osana opiskeluni soundtrackia, kun korotin historian ylioppilaskokeen arvosanaani lukion jälkeen. Albumilla on vain muutama lyriikoita sisältävä kappale, jotka on helppo halutessa poistaa albumia opiskelusoittolistalleen lisätessään. Albumin instrumentaalikappaleet toimivat erinomaisena taustamusiikkina opiskelulle. Niiden musiikilliset elementit eivät häiritse, vaan auttavat rytmittämään lukemista. Albumilta ei löydy korvia satuttavia äärimmäisen korkeita syntikkamelodioita, jotka ovat omiaan keskeyttämään keskittymisen.

Ambient

Ambient-musiikin määrittäminen on jokseenkin hankalaa. Sillä ei ole niin suoraviivaista yhtenäistä soundia kuin useimmilla muilla genreillä, mutta toisaalta jokainen ambienttia kuunteleva osaisi kuvailla genreä jokseenkin yhteneväisin sanoin. Yksi erinomainen, nykyään tosin ehkä ylikäytettykin tapa kuvailla genreä on peräisin yhden sen suurimpien pioneerien suusta.

Näin ajattelee Brian Eno: “Ambient music must be able to accommodate many levels of listening attention without enforcing one in particular; it must be as ignorable as it is interesting.

Yllämainittu sitaatti kuvailee genren pyrkimyksiä, mutta ei sen soundia. Jos yrittäisin itse tiivistää ainakin sen ambientin soundin, mitä itse kulutan, tiivistäisin sen näin: Käytännössä täysin rummutonta ja jokseenkin rytmitöntä pitkiin pad-ääniin perustuvaa tunnelmallista äänimassaa, jossa hyödynnetään artistista riippuen found sound-tekniikoita, perinteisiä instrumentteja, tai syntetisaattoreita, usein myös näitä kaikkia sekaisin.

Mikä tekee genrestä hyvää opiskelumusiikia?

Ambient on joillain tavoin täysi vastakohta liquidille, koska siinä ei käytetä lähes ikinä rumpuja. Molemmat genret perustuvat kuitenkin tunnelmallisuuteen, tiettyjen tunnelmien luontiin. Ambient sopii erinomaisesti opiskelun taustalle, koska se on luomisprosessiltaan hyvin eksklusiivisessa joukossa: Se on tarkoitettu alusta alkaen myös taustamusiikiksi. Ambienttia voi tietysti kuunnella keskittyen intensiivisesti itse musiikkiin, mutta genren paras ominaisuus on se, että se on luotu myös taustamusiikiksi.

Koska genren tarkoitusperät ovat alusta alkaen selvät sen tekijöille, ambientista löytyy tiettyjä piirteitä, jotka tekevät siitä erinomaista kuunneltavaa opiskelun taustalle. Se ei sisällä lähes ikinä lyriikoita. Se ei myöskään sisällä musiikillisia elementtejä, jotka niin sanotusti hyppivät korville. Ambient on yleensä äänimassaa, kuin lempeää muovailuvahaa, joka osaa täyttää juuri ne kohdat aivoissasi, jotka eivät ole käytössä, kun opiskelet. Rauhallinen äänimaisema täyttää pääsi, ja maailman muut äänet eivät häiritse, mahdollistaen erinomaisen keskittymisen itse tehtävään, kuten opiskeluun. Ambient on genre, jonka esittelisin ensimmäisenä ihmiselle, joka ei ole ennen kuunnellut musiikkia opiskellessaan, mutta haluaa jostain syystä aloittaa.

Albumivinkki: Brian Eno – Apollo: Atmospheres and Soundtracks (1983)

https://open.spotify.com/embed/album/1Z2jkEtW5Sc9wWVxUgyG0E

Brian Eno on yksi genren tärkeimpiä pioneereja. Valitsemani albumi luotiin alun perin soundtrackiksi Apollo-kuulennoista kertovalle dokumentille kahdeksankymmentäluvulla. Albumi on todella kaunis ja rauhoittava. Kappaleet ovat normaalien pop-kappaleiden pituisia, joten jos kyseessä on ensimmäinen kokemus ambient-musiikista, ainakaan hämmennystä eivät tuo monikymmenminuuttiset kappaleet, jotka ovat genrelle yleisiä. Ambient on hyvin uniikki genre, joka ei muistuta kovinkaan montaa muuta genreä. Tämä albumi onkin lempeä ensikokemus ihmiselle, joka ei ole koskaan ennen kuunnellut genreä.

Taustamusiikiksi soveltuvia genrejä on muitakin, mutta itse kuuntelen eniten liquidia ja ambientia opiskellessani. Linkkaan tähän loppuun vielä omat soittolistani genreille, joita päivittelen aina löytäessäni uutta hyvää lisättävää.

Liquid Drum And Bass: https://open.spotify.com/embed/playlist/7MQjgDY7xDY7Ks1A3lCNLm

Ambient: https://open.spotify.com/embed/playlist/4GqZVsrGeGsBGuOWUaHWdQ